en holistisk livsstilsblog

Holistisk interview: Mia Gardum

 

Måske kender du Mia Gardum fra hendes blog eller kogebog Plantemad? Jeg begyndte at læse Mias blog for flere år tilbage og har fulgt hende trofast siden.

Jeg er især inspireret af hendes tilgang til minimalisme – ikke kun i forhold til hendes ting, men også hendes tanker og tid. At vi faktisk også kan vælge, hvilke ting og mennesker vi vil bruge tid på – og hvilke tanker vi gider at bruge vores energi på.

Det er især noget, jeg arbejder på lige pt, hvor jeg nemt kan falde i en frygtfuldt tankespiral – her skal jeg virkelig trække vejret dyyyyybt og spørge mig selv: “Hvad ville kærlighed gøre?” Svaret er oftest at tænke på noget andet eller at se den samme situation med kærlige øjne.

For et års siden mødtes Mia og jeg til kaffe, og det var simpelthen så hyggeligt! Hun er virkelig en blogger med autenticitet, og jeg er vild med det.

Nu vil jeg give ordet til Mia, der har svaret på spørgsmål omkring, hvordan hun lever et holistisk liv.


Hvem er du, og hvad laver du?

Mit navn er Mia og til dagligt blogger jeg på GARDUM, hvor jeg deler mine tanker om alt fra et pænt stykke tøj til opskrifter med masser af grøntsager, grønnere skønhedstips, ærlige essays og guides til at leve et mere mindfull liv. I hvert fald sådan cirka opsummeret! Naturligvis er jeg også meget andet, end det jeg arbejder med. Jeg elsker at læse bøger, at rejse, at dyrke yoga, at have meningsfulde og fjollede samtaler, at dykke dybt ned i sære interesser, at opholde mig i naturen og så naturligvis alt det andet hverdagsagtige.

 

Hvad betyder en holistisk livsstil for dig?

Det betyder at der er plads til hele mig – på flere niveauer. At der både er plads til den side af mig, som elsker yoga og vegansk mad, men også den side af mig, som tager en hel weekend på sofaen med min kæreste og med pizza til aftensmad (og morgenmad dagen efter). Det handler om de gode balancerede valg og om at give mig selv lov – for så er min erfaring nemlig, at de sundeste valg tager sig selv hen ad vejen. Og så naturligvis at det hele hænger sammen – at krop og sind er forbundet, og at jeg ikke kan være sund på ét punkt, samtidig med at jeg har det dårligt på et andet. Jeg forsøger at se mig selv som et sammenhængende system.

 

Dit bedste holistiske sundhedstips?

Det kan være svært at komme til at lyde som en broken record med denne slags tips. For naturligvis skal man drikke nok vand, spise masser af grønt og bevæge sig dagligt. Hvis jeg skal prøve at komme med et tip udover disse, må det være at meditere. Om så det bare er tre minutter. Meditation er den ene ting, som jeg bare skal finde plads til i min dag. Om så jeg ikke for bevæget mig, drukket vand eller spist sundt, så ved jeg, at jeg generelt vil have det godt, så længe jeg finder et lille afbræk, hvor jeg kan se indad og sætte verden på pause gennem meditation.

 

Dit bedste holistiske skønhedstips?

Skær ned på mængden af produkter, du bruger. Min skønhedsrutine plejede at omfatte i hvert fald 20 produkter sammenlagt til brug i bad, hudpleje, hårstyling og makeup. Og tænk så lige, hvor meget skidt kemi, der gemmer sig i de 20 produkter. Så mit første step var at skære ned på mængden – og derefter at skifte mine produkter ud med grønne af slagsen. Jeg går efter svanemærkede og allergicertificerede produkter, og så må de meget gerne være økologiske og uden aluminium (lige nu elsker jeg selv makeupmærket Miild og hårprodukterne fra Zenz – to virkelig seje danske brands!). Det er nogle ret gode huskeregler at gå efter, så man sikrer mindst muligt skadelig kemi, uden at man behøver gå all in på slet ikke at bruge nogen som helst produkter.

 

Dit bedste holistiske bæredygtige tip?

Bæredygtighed betyder to ting for mig; der er bæredygtigheden, som vi taler om mht. miljø og politik, og så er der den personlige, mentale bæredygtighed. Begge dele er vigtige for mig. Mht. førstnævnte forsøger jeg at spise så plantebaseret som muligt – nogle gange helt vegansk, nogle gange ”bare vegetarisk” og nogle få gange med lidt god fisk. Jeg elsker plantebaseret mad og har skrevet en kogebog om netop dette, fordi jeg synes, det er så spændende et køkken at eksperimentere i, og fordi det er så let en måde at sænke vores klimabelastning betydeligt (i hvert fald hvis man har nogle gode opskrifter ved hånden!). Mht. Sidstnævnte er mit bedste bæredygtige tip at tage sig tid for sig selv – alene. Jeg elsker at tage selv i sommerhus, og jeg har lige været på min første solorejse til Spanien i 9 dage. Selvom det i starten kan være hårdt, er det vigtigt at få set indad, før man har nok at give af til andre mennesker.

 

Dit bedste selvkærlighedstips?

Meget det samme som overstående: nemlig at prioritere sig selv først. Det kan på overfladen virke meget selvisk, men det er det slet ikke. Hvis ikke vores egen kop er fyldt, kan vi ikke give til andre, og jeg vil faktisk mene, at det er endnu værre at give af en næsten-tom kop, end at tage sig af sig selv først og derefter flyde over af hjælp til andre. Det er ligesom med instruksen i fly – man skal tage sin egen iltmaske på, før man hjælper andre.

 

Hvad er din morgen- eller aftenrutine?

Jeg er ikke særligt god til rutiner – hvilket også er grunden til, at jeg har valgt at arbejde selvstændigt. Simpelthen fordi jeg finder rutiner kvælende. Jeg forsøger dog altid at få mediteret om morgenen og få drukket en lille liter vand. Begge dele kan heldigvis gøres de fleste steder. Om aftenen forsøger jeg ikke at bruge telefonen den sidste time inden sengetid samt at skrive en lille liste (nogle gange bare mentalt) over ting, som jeg er taknemmelig for. Nogle gange drikker jeg en kop urtete, som er god, før man skal sove. Men det er også det eneste, når det kommer til mine rutiner.

 

Hvad drømmer du om lige nu?

Lige nu er jeg et sted i mit liv, hvor jeg nærmest drømmer konstant. Jeg er i gang med at finde ud af, hvordan de næste par år af mit liv skal se ud, og lige nu har jeg givet mig selv lov til at drømme stort, også selvom nogle vil sige, at det er urealistisk. Jeg drømmer om at flytte til Bali eller et andet sted i asien i en længere periode for at være digital nomade, om at tage en yogauddannelse, om at tage en coachuddannelse, om at skrive endnu en bog med et helt andet fokus end min første og om at rejse til en masse nye steder i verden med min kæreste. Og det er altså blot et par af drømmene!

 

Hvad er et skridt, du kan tage, som vil bringe dig tættere på din drøm?

Lige nu er det nok mest af alt, at beslutte mig for, hvilken drøm, jeg skal gå efter først, haha!

 

Hvilken bog har haft en stor indflydelse på dig?

Alkymisten er en af den slags bøger, som jeg uden tvivl skal læse højt for mine børn en dag. Derudover er The Power of Now en evig favorit, som jeg genlæser flere gange om året.

 

Hvad er en sætning husker du på, når livet er svært?

”Jeg giver slip og stoler på universets flow” – det lyder hippieagtigt, men det virker for mig.

 

Hvad er tre ting, du er taknemmelig for lige nu?

  1. At jeg har en hverdag som er så fleksibel og som giver mig nok midler til spontant at kunne rejse, som jeg vil – og som giver mig tid og plads til at udfolde mig og holde fri, når jeg vil. Det er et privilegium, som jeg tror rigtig mange, ville ønske, de havde!
  2. Det lyder så banalt, men på det seneste er det virkelig gået op for mig, hvor heldige vi er i Danmark, bare sådan at kunne drikke ubegrænset vand fra hanerne.
  3. At være vokset op i en familie med godt helbred – igennem flere generationer! Generelt er vi alle sunde, kan bevæge os som vi vil og vi har aldrig mistet nogen til en forfærdelig sygdom. Jeg er taknemmelig for vores helbred (og gode gener, haha!)

Tusind tak til Mia – du kan følge hende på Instagram, Youtube og hendes blog.

 

Hvem kunne du tænke dig, at jeg interviewer til næste gang?Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *